Historische figuren in lockdown: de introductie
Verhalen die onze huidige situatie tot een ponykamp herleiden.
Ik denk er al langer over na om eens iets te doen met een zogenaamde ‘leesnieuwsbrief’. Toen ik de talk over nieuwsbrieven van Media & Culture Fast Forward bekeek (nog steeds hier gratis te bekijken op VRT Nu) en daarbij enkele nieuwe tools zoals deze (Substack, een gratis tool tenzij je er als schrijver geld mee wil verdienen, vanaf dan betaal je) ontdekte kriebelde het opnieuw.
Wat je mag verwachten en ook iets over Won Ton Ton
Nu nog een onderwerp. Ik heb weliswaar al twee blogs, maar ik kies ervoor om hier content te brengen die je daar niet per se gaat lezen. Want het moet iets anders zijn, toch?
Dus wil ik verschillende passies hier combineren:
Storytelling: ik ben groot geworden met cassettes vol sprookjesverhalen. Voor iedereen geboren na 1997: zo ziet een cassette eruit 😉
Geschiedenis: want ja, die 6 jaar Latijnse les hield ik voornamelijk vol uit liefde voor de verhalen uit het Oude Rome. Toen mijn Engelse leerkracht Bea Van Der Maat* in het tweede middelbaar affiches in de klas had hangen van de zes vrouwen van Henry VIII was mijn nieuwsgierigheid helemaal aangewakkerd. De Britse geschiedenis is nog steeds mijn grootste liefde.
Mijn liefde voor content en populaire cultuur: boeken, series, films…
Dus wat ik als nu eens wat geschiedenisverhalen schrijven met een link naar bekende films, series of boeken. Op mijn eigen toegankelijke manier zonder te veel data, droge feiten en stambomen. Oké, dat laatste kan ik niet beloven. Ik hou van stambomen.
* Jep die van Tien Om Te Zien, Coco Flanel en Won Ton Ton. Ik ga dit zelfs niet proberen uitleggen aan iedereen geboren na 1997 🤷♀️.
*bis Over die keer dat we met de klas mochten opdraven in een aflevering (die uiteindelijk nooit de antenne heeft gehaald) van Debby & Nancy omdat Bea Van Der Maat er de centrale gast was, zal ik het een andere keer hebben.
Schreef Shakespeare King Lear tijdens een lockdown?
Het voordeel aan babbelen over de geschiedenis is dat we het niet moeten hebben over een bepaald virus. (De Pest is ook gewoon veel leuker, 75 miljoen doden wereldwijd, dat is pas een echte pandemie). Soit, zo ontstond het idee om eens in de Europese geschiedenis te duiken op zoek naar historische figuren die ook al eens tegen hun wil zijn opgesloten. Ik rek het begrip lockdown dus een beetje.
Dat Shakespeare tijdens een periode van quarantaine King Lear geschreven zou hebben, heeft ondertussen elke productiviteitsgoeroe wel al eens in je gezicht gewreven.
Wat die productiviteitsnerds eigenlijk willen zeggen is dit: “Hoe durf je te Netflixen, luierik! Gebruik die extra tijd nu toch eens om jezelf te ontplooien!!!”. Het leven is al moeilijk genoeg zonder dit soort goeroes, dus mijn tip van de week: ontvolgen.
Ze hebben trouwens ongelijk. In dit artikel van The Guardian gaan ze op zoek naar de waarheid. En wat blijkt? Shakespeare schreef vooral poezië tijdens zijn quarantaine omdat de theaters gesloten waren (dus waarom dan een toneelstuk schrijven?). Mocht die sluiting van de theaters langer geduurd hebben (waardoor ze financieel niet meer konden heropenen) was Shakespeare nu misschien wel onze bekendste dichter, maar zou hij geen MacBeth of King Lear geschreven hebben. Aha, denk daar maar eens over na.
Verhalen die van Rapunzel maar een saai sprookje maken
Terug naar onze reeks over beroemde lockdowns. Ik heb nog niet meteen een exclusieve lijst van ideeën. Maar de komende tijd ga ik het hier hebben over een koningin van Engeland die 16 jaar lang in lockdown heeft gezeten, ook een koningin van Spanje zat trouwens een hele tijd vast. Zelfs de Paus is er niet aan ontkomen en bracht een tijdje door in opsluiting. En als u dacht dat het opsluiten van prinsessen in een toren enkel voorkomt in sprookjes, wel dan neem ik je graag mee naar 14de eeuws Frankrijk. Volstaat dit als teaser?
Dan kan je je dus nu inschrijven om deze verhalen automatisch in je mailbox te ontvangen.
Laat me gerust weten of dit je leuk vindt om lezen, waarover je meer wil lezen of stuur de nieuwsbrief eens door naar iemand anders die hier ook iets zou aan kunnen hebben. Of die je wil pesten met mijn slechte moppen.
Voor nu: tot een volgende keer.
Groetjes
Annelies